Het maagdenhuis is inmiddels vier dagen bezet. Met resultaat: de studenten van de UvA krijgen een studentlid in het College van Bestuur. Hoe de invulling van dit studentlid zal zijn en hoe hij of zij verkozen wordt is nog niet bekend. De Amsterdamse student neemt hier echter nog geen genoegen mee. Een democratische en transparante universiteit, dat is wat ze willen. En dat is ook wat Studentenvakbond AKKU wil.

Er is ook in Nijmegen verbetering mogelijk, hoewel we op de goede weg zitten. Studentenvakbond AKKU komt met drie punten die kunnen leiden tot verbetering. Allereerst pleiten wij voor een studentassessor in het CvB wat zal leiden tot meer transparantie. Een studentassessor geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het College van Bestuur. Daarnaast werkt de student al mee aan het beleid voordat het daadwerkelijk is gevormd en een assessor verkleint de afstand tot studenten. Natuurlijk is het van belang dat er ook goede communicatie bestaat tussen de USR en de studentassessor en zij elkaar niet voor de voet gaan lopen.

Een democratischere universiteit kunnen we bereiken door gelijke stemverhouding in de facultaire gezamenlijke vergadering. Op dit moment is die verhouding nog 40/60, deze zou 50/50 moeten worden. Momenteel bekleden de studenten hier dus een minderheidspositie ten opzichte van de vertegenwoordiging van de ondernemingsraad. Door de stemverhouding gelijk te trekken, zal de medezeggenschap door studenten versterkt worden. Dit mag echter niet ten koste gaan van andere rechten die de FSR momenteel heeft, zoals bijvoorbeeld het instemmingsrecht op het Onderwijs en Examenreglement (OER). Dit is een punt waarop de medezeggenschap aan de RU sterker staat, aangezien zij volledig instemmingsrecht op de OER heeft in tegenstelling tot andere universiteiten die slechts instemmingsrecht op een deel van de OER hebben.

Een andere eis van De Nieuwe Universiteit, die wij ook in Nijmegen van belang achten,  is minder rendementsmaatregelen. Maatregelen zoals een B-in-4 maken het minder aantrekkelijk voor studenten om zich buiten hun studie te ontwikkelen door bijvoorbeeld de medezeggenschap in te gaan of op een andere manier actief te worden in de (student)gemeenschap. Op onze ideale nieuwe universiteit wordt er geluisterd naar de medezeggenschap en wordt persoonlijke ontwikkeling van studenten niet ontmoedigd door rendementsmaatregelen. In combinatie met het leenstelsel gaan rendementsmaatregelen bovendien zorgen voor onnodig hoge studieschulden.

Studentenvakbond AKKU spreekt steun uit aan de Nieuwe Universiteit nu zij niet meer een onderwijsgebouw hebben bezet, maar het bestuursgebouw. Eerder belemmerde de bezetting het onderwijs en onderzoek dat plaatsvindt in het Bungehuis. Door de bezetting van het Maagdenhuis heeft de Nieuwe Universiteit al toegezegd gekregen dat een student mag plaatsnemen in het CvB. Wij hebben goede hoop dat de bezetting verdere democratisering en transparantie teweeg zal brengen binnen het Hoger Onderwijs in Nederland en we willen daarom ook de bezetters een warm hart onder de riem steken.

 

Doe mee! Deel dit bericht.