16% van de studenten ziet af van hun studie

Dit blijkt uit onderzoek wat ABF heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), in samenwerking met het ministerie van OCW.
Meer dan 6000 studenten deden mee aan het onderzoek. Hierin werd gevraagd wat ze gedaan zouden hebben wanneer de basisbeurs en ov-studentenkaart waren afgeschaft. Onderwerpen waren het starten van een studie, studietempo, hun financiële keuzes en keuzes rond huisvesting.

De maatregelen zijn catastrofaal voor het hoger onderwijs. 10% van de studenten gaf aan niet met hun studie gestart te zijn zonder basisbeurs, en 11% zou niet gaan studeren zonder ov-studentenkaart. Met beide maatregelen zou 16% niet zijn gaan studeren.

Bij alleen al de afschaffing van de ov-studentenkaart zou bijna een kwart van de studenten een andere studie kiezen zodat ze dichter bij hun ouders kunnen studeren. Marije Willems, voorzitter Studentenvakbond AKKU: “Niet talent of interesse, maar financiën zouden dus de doorslag geven bij studiekeuze.”

Bij een leenstelsel in de masterfase zou 31% van de studenten die nu een master zouden willen doen daar vanaf zien. Voor hbo-studenten zou zelfs de helft niet meer aan een master starten.
Opvallend is dat beide maatregelen nauwelijks effect hebben op het studietempo, terwijl dat juist het beoogde doel was. Marije Willems: “Hiermee slaat minister Bussemaker de plank dus volledig mis.”

Zie hier ook de samenvatting die de LSVb publiceerde.

Doe mee! Deel dit bericht.